Organizace STUD

Pro média

Tiskové zprávy a soubory ke stažení pro média.

qb2013-fotoPřesně za měsíc se v brněnském Kulturním centru Stadion uskuteční první originální LGBT Queer Ball. Ples či spíše bál si klade za cíl oživit brněnskou společenskou Queer scénu. Pořadatel, kterým je občanské sdružení STUD Brno, má v plánu založení tradice takovéto akce v Brně po vzoru mnoha evropských měst, např. Vídně, kde se akce podobného typu konají každoročně již delší dobu.

queerball_2013_plakat a3_skok_v02Poté, co se 22. listopadu 2012 odpromítá v Brně na Queer filmovém festivalu Mezipatra poslední film by se v Brně až do příštího ročníku Mezipater v běžný rok nic podstatného a významného nedělo. Brněnská Queer scéna je v posledních letech poměrně chudá na kulturní a společenské komunitní akce. STUD Brno nyní proto přichází s akcí, která se chystá oživit brněnskou společenskou Queer scénu.

17. květen - Mezinárodní den proti homofobii14. 5. 2010 - Praha, Brno: Na 17. května připadá pravidelně Mezinárodní den proti homofobii. Také Česká republika se připojuje k podpoře tohoto dne rok od roku větším podílem. Letos se uskuteční např. sobotní Běh proti homofobii v Praze, pondělní Pohřeb homofobie a Rainbow Flesh v Brně, vyhlášení cen Colour Planet za přínos LGBT komunitě při festivalu eLnadruhou v Praze, úterní veřejná debata o zločinech z nenávisti v Praze.

Tisková konference 14. 5. Mezinárodní den proti homofobii17. květen je již několikátým rokem vyhlášen za Mezinárodní den proti homofobii. Při té příležitosti se i v Česku uskuteční několik událostí: veřejný happening Pohřeb homofobie a Rainbow Flesh v Brně, vyhlášení cen Colour Planet za přínos LGBT komunitě při festivalu (nejen) lesbické kultury eLnadruhou v Praze, veřejná debata u kulatého stolu k tématu Hate crime (zločiny z nenávisti) v Praze.

2000 hlasů pro adopce míří k ministroviBrno, 14. 3. 2010: STUD Brno posílá výzvu s 2000 hlasy ministrovi pro lidská práva Michaelu Kocábovi. Jejím předmětem je zrušení protiústavního zákazu individuálních adopcí pro lidi v registrovaném partnerství. Výzvu podpořili i Pavel Vítek a Janis Sidovský.

Tužka pro DuškaBrno, 6. 3. 2010: Sdružení gayů, leseb a přátel STUD Brno zašle šéfovi Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíru Duškovi speciální tužku. Reaguje tak na předákovy homofóbní výroky v dnešním rozhovoru Lidových novin.

Výzva: Dobro dětí ve všech rodináchBrno, 16. 2. 2010: STUD Brno vyzývá ministra pro lidská práva, aby ze svojí pozice hájil lidská práva a nepodléhal předsudkům jiných lidí o homosexuálech a jejich (ne-)schopnosti být dobrými rodiči. Předmětem výzvy je protiústavní zákaz individuálních adopcí pro lidi v registrovaném partnerství. Výzvu již podepsalo na 700 signatářů/-řek.

Mezipatra ohlašují vítězné filmyPraha, 8.11.2009: Závěrečný večer festivalu Mezipatra přinesl vítěze ve třech kategoriích. Cenu hlavní poroty za celovečerní film si odnáší film Umřít jako muž od portugalského režiséra João Pedra Rodriguese. Cenu studentské poroty za nejlepší krátkometrážní film získal izraelský snímek Zrádce. Diváckou cenu za nejoblíbenější film získal film Patrick, věk 1,5.

Mezipatra budouBrno 15.4.: Mezipatra letos nedostala od města Brna žádnou dotaci, a to z iniciativy primátora Onderky. Namísto toho se zastupitelé ze Strany Zelených a sdružení Brno 2006 rozhodli věnovat dárkový šek ve stejné hodnotě, jakou měla neudělená dotace. Mezipatra každopádně budou.