STUD, z.s.

2000 hlasů pro adopce míří k ministroviBrno, 14. 3. 2010: STUD Brno posílá výzvu s 2000 hlasy ministrovi pro lidská práva Michaelu Kocábovi. Jejím předmětem je zrušení protiústavního zákazu individuálních adopcí pro lidi v registrovaném partnerství. Výzvu podpořili i Pavel Vítek a Janis Sidovský.

Ministr Kocáb by měl na podnět Rady pro lidská práva navrhnout vládě vypracování novely zákona, která by odstranila zákaz individuálního osvojení dítěte pro lidi v registrovaném partnerství.  [1] Právní analýza již před rokem poukázala na skutečnost, že zákaz je v rozporu s naším ústavním pořádkem.  [2] Ministr však s předložením návrhu vládě váhá.  [3]

Sdružení gayů, leseb a přátel STUD Brno proto přišlo s výzvou „Dobro dětí ve všech rodinách“, která je určena ministru pro lidská práva, Vládě ČR a Parlamentu ČR. Dokládá řadou citovaných odborných stanovisek, že lesby a gayové mohou být stejně dobrými rodiči jako heterosexuálky a heterosexuálové a jejich děti prospívají stejně dobře. A vyzývá k nápravě protiústavního stavu.

Výzva je dostupná online na webu www.glpartnerstvi.cz  [4] a během měsíčního období získala 2000 signatářek a signatářů. Mezi ně se zařadil i jeden z nejznámějších českých registrovaných párů: Pavel Vítek a Janis Sidovský.

„Paní Šojdrová našla nejlacinější způsob jak získat hlasy v blížících se volbách. Podepisuji výzvu Dobro dětí ve všech rodinách společně s partnerem, Pavlem Vítkem. Nesouhlasíme s názory paní Šojdrové ani s tím, že jsou z našich daní placeni poslanci jejího limitovaného rozhledu. Postoj "statečného" Michaela Kocába nestojí za komentář.“ – Janis Sidovský

Sidovský zmiňuje protest poslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) s názvem „Dobro dětí především“, směřovaný proti možnosti registrovaných partnerů adoptovat děti.  [5] Na ten také přímo reaguje výzva sdružení STUD Brno.

Výzkum lesbického a gay rodičovství má mnohaletou tradici. V českém prostředí se tímto tématem zabývá např. psycholožka Mgr. Eva Polášková, Ph.D. z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity  [6]  [7] nebo socioložka Věra Sokolová, Ph.D. z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.  [8]  [9] Je tedy v tomto ohledu možné čerpat ze závěrů několika desítek studií publikovaných v renomovaných odborných periodicích. Převážná většina těchto výzkumů dospívá k závěrům vyvracejícím námitky, které se vůči rodičovství leseb a gayů objevují v laických diskuzích.  [10]

Další informace:

• www.glpartnerstvi.cz

[1] http://www.glpartnerstvi.cz/zakaz-adopci/

[2] http://www.genderstudies.cz/tiskove-zpravy/tz.shtml?x=2179693

[3] http://www.psp.cz/eknih/2006ps/stenprot/067schuz/s067320.htm#r2

[4] http://www.glpartnerstvi.cz/dobro-deti-ve-vsech-rodinach.html

[5] http://www.sojdrova.cz/

[6] http://is.muni.cz/lide/?uco=10743

[7] Polášková, Eva: Plánovaná lesbická rodina: klíčové aspekty přechodu k rodičovství. Masarykova univerzita: Brno, 2009.

[8] http://www.fhs.cuni.cz/gender/lide/sokolova.html

[9] Sokolová, Věra: Otec, otec a dítě: Gay muži a rodičovství. In: Sociologický časopis/Czech Sociological Review, 2009, Vol. 45, No. 1: 115–145

[10] http://www.glpartnerstvi.cz/rodicovstvi/odborna-shoda-na-vychove-deti.html

Mediální ohlasy: